راهنمای جامع انواع جوهر چاپگر؛ از جوهرهای پایه آبی تا جوهرهای مخصوص چاپ صنعتی. با انواع جوهر و کاربردهای آنها آشنا شوید.
چاپگرها از ابزارهای مهم و پرکاربرد در دنیای امروزی هستند که برای چاپ مستندات، تصاویر و اسناد مورد استفاده قرار میگیرند، یکی از اجزای اساسی چاپگرها جوهر آنهاست که نقش حیاتی در کیفیت و عملکرد چاپ دارد.
در این مقاله، انواع مختلف جوهر چاپگر را بررسی و مقایسه خواهیم کرد.
بدون شک، با توجه به تکنولوژی پیشرفته، انواع جوهرهای چاپگر نیز تغییر کردهاند و هرکدام ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند. در زیر، به بررسی چند نوع اصلی جوهر چاپگر میپردازیم:
جوهر پیگمنتی (Pigment Ink)
این نوع جوهر از رنگدانههای غیرمحلول تشکیل شده است و بر روی سطح کاغذ یا ماده چاپ شده با چاپگر تثبیت میشود. جوهر پیگمنتی مقاومت بالا در برابر آب و حساسیت کمتری در برابر حرارت دارد. این نوع جوهر برای چاپ مستندات و اسناد مورد استفاده قرار میگیرد.
جوهر آبی (Dye Ink)
جوهر آبی رنگدانههای محلول در آبی میباشد و بر روی سطح کاغذ سریعاً خشک میشود.
این نوع جوهر برای چاپ تصاویر و عکسها استفاده میشود زیرا رنگهای زندهتر و شفافتری را ایجاد میکند.
با این حال، جوهر آبی حساسیت بیشتری در برابر آب و حرارت دارد.
جوهر پرینتر معمولاً به عنوان مادهای استفاده میشود که در فرایند چاپ به کار میرود.
در حالت کلی، پرینترها از دو نوع جوهر استفاده میکنند: جوهر مایع و جوهر خشک.
- جوهر مایع: این نوع جوهر در بیشتر پرینترهای جوهرافشان استفاده میشود. جوهر مایع معمولاً شامل رنگهای مختلف است که به وسیلهٔ رئوس پرینتر بر روی کاغذ یا سطوح دیگر چاپ میشود. جوهرهای مایع ممکن است بر اساس فناوری مختلفی مانند جوهرهای مستقیم، جوهرهای حلال و جوهرهای آبپایه تهیه شوند.
- جوهر خشک: برخی از پرینترهای حرارتی و لیزری از جوهر خشک استفاده میکنند. این نوع جوهر معمولاً شامل پودرهای رنگی است که با استفاده از حرارت یا لیزر بر روی کاغذ یا سطوح دیگر چاپ میشوند. جوهرهای خشک بیشتر برای چاپ سریع و در برخی از برندهای پرینترهای رنگی استفاده میشوند.
در هر صورت، نوع جوهر مورد استفاده توسط هر پرینتر بستگی به فناوری و مدل خاص پرینتر دارد. قبل از استفاده از پرینتر، معمولاً توصیه میشود مشخصات فنی و راهنمای استفاده مربوط به پرینتر خود را مطالعه کنید تا نوع و مشخصات دقیق جوهر مورد نیاز را بدانید.
جوهر پرینتر که در کارتریج پرینترهای جوهرافشان بکار می رود، مایعی رنگی است که با رنگ یا با رنگدانه درست می شود. در پرینتر های جوهرافشان قطرات بسیار ریز جوهر از نازل پرینتر روی کاغذ خارج می گردد.
نازل را می توان بعنوان شیلنگ کوچکی تصور کرد که در هر ثانیه هزاران بار قطع و وصل می گردد. نرم افزار های چاپگر های حرفه ای و پیچیده، کنترل نازل را برعهده دارند و جریان جوهر را طبق الگوهای دقیقی تنظیم می کنند.
دو طبقه بندی کلی در پرینترهای جوهر افشان وجود دارد:
- مبتنی بر رنگ و دیگری مبتنی بر رنگدانه.
- انواع مبتنی بر رنگ شامل محلول رنگ می باشد.
از سوی دیگر جوهر های رنگدانه ای، پودر فوق العاده ریزی می باشند که در مایع معلق شده است.
تونر پرینتر چیست؟
تونر پرینتر (Toner Printer) یک نوع مواد مصرفی است که در پرینترهای لیزری و کپیماشینها برای چاپ استفاده میشود. تونر پرینتر عمدتاً از پودری تشکیل شده است که شامل ذرات رنگی، پلیمرها و مواد پرکننده دیگر است.
این پودرها به صورت الکترواستاتیکی بر روی سطح کاغذ چسبیده و با استفاده از حرارت و فشار ثابت به سطح کاغذ متماس میشوند و تصویر چاپ شده را ایجاد میکنند.
تونر پرینتر معمولاً در یک کارتریج (cartridge) قرار دارد که شامل تونر و برخی از قطعات دیگر مانند درام (drum) است. کارتریجهای تونر معمولاً قابلیت تعویض هستند و هنگامی که میزان تونر در داخل آن کم میشود، میتوان آن را با یک کارتریج جدید جایگزین کرد.
استفاده از تونر پرینتر در مقایسه با جوهر پرینترها (inkjet) دارای برخی مزایا است، از جمله سرعت بیشتر چاپ، قابلیت چاپ بر روی کاغذهای مختلف و مقاومت بهتر تصاویر چاپ شده در برابر آب و لکهها.
تونر پودری است که در کلیه ماشین های چاپ لیزری مانند پرینتر و دستگاههای فتوکپی مورد استفاده قرار می گیرد.درگذشته ترکیبات تونر شامل نمک،کربن و اکسیدآهن بوده است. اما امروزه برای بالابردن کیفیت پرینت وکپی، کربن ذوب شده را با پلیمر به کار میبرند.
تکنولوژی پرینترهای لیزری امری ساده نمی باشد. چرا که تونر همانند جوهرافشان ها به کاغذ نچسبیده است. تونر ها اغلب از جنس پلی استر بسیار زیر می باشد که در واقع از انواع پلاستیک است.
پلی استر می تواند الکتریسته ساکن را در خود نگه دارد و سپس جذب هرچیزی که داری بار مخالف است گردد. در این نوع پرینترها، با استفاده از لیزر یک الگوی الکترواستاتیک از تصاویر مورد نظر روی یک درام فلزی دوار ساخته می شود که دارای شارژ الکتریکی می باشد.
کارتریج وظیفه پخش تونر روی درام را دارد، اما همانطور که بیان شد، تونر فقط به نقاط باردار درام می چسبد. همچنین پرینتر، کاغذ را نیز به هنگام عبور از دستگاه باردار می کند و با عبور از روی درام، تونر بطور دقیق روی کاغذ نقش می بندد. در مرحله آخر، با استفاده از فیوزینگ داغ، پلی استر ذوب شده و روی محل خود ثابت می گردد.
کاتریج : کاتریج یا کارتریج محفظه ایی هست که در آن پودر تونر(جوهر چاچ) نگهداری میشود. پرینترهای لیزری دارای محفظه های کاتریج هستند. کاتریج این پرینترها از دئ قسمت تشکیل شده است:
- تونر (پودر) جوهر پرینتر
- درام : در پرینترهای لیزری انتقال دستورات چاپ بر روی صفحه کاغذ توسط این دو بخش اتفاق می افتد. این دو قسمت یا به صورت مجزا و یا پهلوی هم در پرینترها قرارمیگیرند. در پرینترهای لیزریِ سیاه و سفید، تونر و درام اکثراً پهلوی هم هستند.
تونر یا جوهر؟
کدام نوع از پرینتر را انتخاب کنیم؟ پرینترهای جوهرافشان نیازمند کارتریج های جوهر می باشند که اکثرا در رنگ های مشکی، آبی، زرد و قرمز هستند و با خالی شدن هر کدام باید آنها را تعویض کرد. بیشتر پرینتر های لیزری، مخصوصا مدل های غیر گران آنها، تک رنگ هستند.
هنگامی که تونر مشکی رنگ آن تمام شد، می بایست یکی دیگر بجای آن قرار داد. اما در انواع گرانتر رنگی آنها باید برای هرکدام از رنگ ها یک کارتریج جداگانه قرار گیرد. اما ارزان ترین انواع پرینترهای لیزری بیشتر از صد دلار قیمت دارند و تنها یک رنگ هم دارند.
همچنین قیمت انواع رنگی آنها هم حداقل دو برابر تک رنگ هاست و هزینه تونر های آنها هم خیلی بیشتر جوهر های پرینتر جوهر افشان است. جالب است بدانید که هرچند تونرها همیشه از جوهرها گران ترند، اما عمر کارتریج لیزری (کارتریج تونر) طولانی تر از کارتریج جوهرافشان است. بسته به نوع استفاده شما معلوم میگردد که چه نوع پرینتری برای شما مقرون به صرفه تر است.
اگر استفاده ی شما به اندازه ی چند صد برگه در سال است پرینتر جوهرافشان میتواند گزینه ی مناسبی برای شما باشد ولی اگر استفاده ی شما حدوداً چند هزار صفحه در سال است پرینتر های لیزری برای شما مقرون به صرفه تر خواهد بود. همچنین نوع شغل شما هم عامل تعیین کننده ایی در انتخاب نوع پرینتر شما می باشد.
اگر شما نیازمند یک پرینتر برای چاپ تصویر و متن هستید، پرینتر جوهرافشان گزینه مناسب تری خواهد بود. اما اگر بیشتر هدفِ استفاده فقط چاپ نوشته و متن می باشد پرینتر لیزری بهترین گزینه ی است به این دلیل که ۲۰-۳۰ صفحه در دقیقه میتواند چاپ کند که حدود دو تا سه برابر سریع تر از انواع جوهر افشان می باشد، همچنین متن چاپ شده نیز کیفیت بالاتری نسبت به جوهر افشان ها دارد.
در نهایت برای انتخاب پرینتر مناسب برای استفاده خود بهتر است که اول از نیازهای خود آگاهی داشته باشید.