انواع جت پرینتر

با افزایش روزافزون نیاز به برچسب گذاری و علامت گذاری انواع گسترده ای از مواد و قطعات، نسخه های جت پرینتر صنعتی با نوآوری جدیدی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اگر از این دستگاه اطلاعی ندارید، می توانید مقدمه زیر را در مورد جت پرینتر مشاهده کنید.

انواع جت پرینتر

  1. جت پرینتر تک رنگی (Single-Color Inkjet Printer): این نوع پرینترها تنها از یک رنگ جوهر برای چاپ استفاده می‌کنند و معمولاً برای وظایف چاپ ساده مانند متن‌نویسی یا چاپ عکس‌های ساده مناسب هستند.
  2. جت پرینتر چند رنگی (Multicolor Inkjet Printer): این نوع پرینترها از چند رنگ جوهر مختلف برای چاپ استفاده می‌کنند و توانایی چاپ تصاویر رنگی با کیفیت بالا را دارند.
  3. جت پرینتر پرتابل (Portable Inkjet Printer): این دستگاه‌ها کوچکترین نوع جت پرینترها هستند و به راحتی قابل حمل هستند. آن‌ها برای چاپ مستقیم بر روی سطوح مختلف مانند کاغذ، پوست، یا تیشرت‌ها مناسب هستند.

هنگام انتخاب اینکه چه دستگاهی را برای استفاده انتخاب کنید، تجزیه و تحلیل ویژگی های چاپگر انتخابی شما می تواند از خرید تجهیزات نادرست جلوگیری کند و این می تواند مبالغی را صرفه جویی نماید.

بنابراین، در این مقاله، ما تلاش می کنیم تا درباره این ماشین ها بیشتر بدانیم و اینکه چگونه می توانید آنها را برای انتخاب دستگاه مناسب برای نیازهای خاص خود مقایسه کنید.

انواع جت پرینتر

جت پرینتر صنعتی | انواع جت پرینتر صنعتی و جت پرینتر دستی

انواع جت پرینتر از نظر کاربرد

جت پرینتر یک تجهیزات چاپ است که از تکنولوژی جت (Jet) برای انتقال مایعات چاپی به سطح مورد نظر استفاده می‌کند. این دستگاه‌ها معمولاً در صنایع مختلف از جمله تولید، بسته‌بندی، لیبل‌زنی، و کدگذاری محصولات مورد استفاده قرار می‌گیرند.

جت پرینتر بر اساس مورد استفاده و تعداد چاپ به دو دست قابل تقسیم هستند :

جت پرینترهای دستی(پرتابل)

جت پرینتر های دستی که ساده ترین نوع این دسته از پرینترها هستند، برای تعداد کم چاپ مناسب هستند.چاپ با این مدل ها باید توسط اپراتور انجام شود. جت پرینترهای دستی سنسور ندارند و برای چاپ با استفاده از آنها باید محصول در مقابل آن قرار داده شود و با فشارکلید چاپ نوشته بر روی محصول درج می‌شود.
جت پرینتر دستی امکان چاپ هر نوع کاراکتر از جمله حروف، اعداد، بارکد و لوگو را دارد و محدودیت فونت و زبان ندارد و می‌توانید روی هر سطحی با هر جنس و شکلی چاپ کنید.

تنها محدودیت آنها این است که اطلاعات باید حداکثر 6 سطر و اندازه هر کاراکتر حداکثر 15 میلیمتر باشد.
مدل های جدید جت پرینتر دستی یک صفحه ورودی برای تنظیم خروجی دارد و نیازی به چیدن حروف و اعداد در قسمت قالب های جت پرینتر ندارد.
این مدل از جت پرینترها که از حرارت برای گرم کردن جوهر استفاده می‌کنند، از یک کارتریج قابل شارژ استفاده می‌کنند و نیازی به تعویض کارتریج ندارند.

جت پرینتر مداوم (Continuous Inkjet – CIJ): در این نوع، جت‌های پرتابل در تعداد بسیار زیادی از یک نازل چاپ به سطح مورد نظر پرتاب می‌شوند. این فرایند به صورت مداوم ادامه پیدا می‌کند و مایع چاپی مصرفی به طور مداوم از یک مخزن به نازل جت‌ها تزریق می‌شود.

ویژگی های جت پرینترهای دستی این است که قابلیت جابجایی ندارند چرا که اندازه و وزن زیادی دارند و در مقابل مدل های قابل حمل یا پرتابلی از این محصول وجود دارد که کوچکتر هستند و در فروشگاهها و انبارها و  و کارگاههای کوچک کاربرد دارند.

زمانی که قرار دادن محصول روی نوار نقاله ممکن نباشد مثل بشکه ها، لوله ها، و …  از جت پرینتر پرتابل استفاده می‌شود.

یک جت پرینتر دستی به گونه ای طراحی شده است که مانند یک مته برقی بی سیم است. ولی بجای تیغه دوار، نازل های جوهر افشان را داریم که برای چاپ حروف برنامه ریزی شده است.

آنها دارای باتری های قابل شارژ هستند که امکان حمل و استفاده راحت آنها را در مکان های مختلف فراهم می‌کند.

امکان تغییر جوهر جت پرینتر و قابلیت شارژ کارتریج، قابلیت درج حروف و اعداد به زبانهای مختلف، منوی چند زبانه، وزن کم دستگاه، امکان ارتباط به شیوه‌های مختلف مانند کابل، فلش و..،  و وجود لرزش گیر برای افزایش کیفیت چاپ، از ویژگیهای این نوع دستگاه است.
اکثر دستگاههای جت پرینتر دستی به سیستم ایمنی مجهز هستند و گرمای المنت و یا جوهر موجود در دستگاه برای سلامتی اپراتور مضر نخواهد بود.

جت پرینترهای صنعتی و اتوماتیک

نوع دیگر و پرکاربردتر از جت پرینترها جت پرینترهای اتوماتیک هستند.

این دستگاهها دارای یک سنسور هستند که می‌تواند از طریق آن محصول را در مقابل خود تشخیص دهد و چاپ را انجام دهد.

سنسور یا چشم الکترونیک در نزدیک هد قرار دارد و کار تشخیص محصولات بر روی خط تولید و ارسال فرمان چاپ به برد جت پرینتر صنعتی را بر عهده دارد.

سرعت چاپ در این دسته بیشتراست و نیازی به اپراتور ندارد.

در کارخانه های بزرگ و صنعتی که محصولات روی نوار نقاله حرکت می‌کنند، در مرحله آخر خط تولید نصب می‌شود.

مدل هایی از این دستگاه با سیستم های بسته بنده ادغام شده و در بازار موجود هستند.

انواع جت پرینتر از نظر تکنولوژی چاپ

جت پرینتر نقطه به نقطه (Drop-on-Demand – DOD):

در این نوع، جت‌ها فقط در زمان چاپ نقطه به نقطه فعال می‌شوند. هر نقطه چاپی به وسیله یک امواج فشاری (پایه) از نازل خروجی پرتاب می‌شود.

DOD مخفف Drop on Demand به معنی قطره چکانی در زمان درخواست است.

سر چاپ DOD دارای چندین روزنه است که در یک پیکربندی ستون واحد مرتب شده اند. سیگنال های الکترونیکی با سرعت زیاد یک یا چند دهانه را باز و بسته می کنند تا قطره های جوهر بیرون بیایند و باعث ایجاد کاراکترها، آرم ها و کدهای 2 بعدی در پیکربندی ماتریس نقطه شوند.
به پرینترهای DOD جت پرینترهای درشت نگار گفته می شود: چاپگرهای REA JET DOD می توانند از اندازه های کاراکتر از 1/4 ″ تا 5-1 / 2 ″ (5 میلی متر تا 140 میلی متر) چاپ کنند.

جت پرینترهای CIJ

CIJ مخفف Continuous Inkjet Printer است.  ترجمه این کلمه دستگاه پرینتر با پاشش پیوسته جوهر است.
جوهر به طور مداوم از طریق یک نازل در سر چاپ جریان می یابد و سپس با سرعت 76800 در ثانیه به قطرات ریز تبدیل می‌شود. قطره ها به طور انتخابی شارژ می شوند و از طریق صفحه مغناطیسی منحرف می شوند تا کاراکترها، گرافیک ها ، بارکد ها و کدهای 2 بعدی تولید شوند.
همچنین از پرینترهای cij به عنوان جت پرینترهای ریز نگار یاد می شود که از 0،08 ″ تا 0،47 ″ (2 میلی متر تا 12 میلی متر) ارتفاع کاراکترها را تشکیل می دهد.

جت پرینترهای حرارتی Thermal Inkjet

یک روش جدیدتر برای چاپ چاپ با کاراکتر کوچک ، جت پرینترهای حرارتی (TIJ) است. چاپگرهای TIJ از کارتریج های جوهرافشان قابل تعویض مشابه آنچه در چاپگرهای اداری رومیزی استفاده می شود استفاده می کنند، اما برای استفاده در خط تولید اصلاح شده اند. جوهرهای مخصوص برای چاپ روی فلزات، پلاستیک ها، پارچه ها و چوب موجود است. وضوح چاپ بهتر از CIJ است و بسیاری از مسائل مربوط به نگهداری مرتبط با CIJ برطرف می شوند.

جت پرینترهای با وضوح بالا REA JET HR با فناوری چاپ HP  از فناوری جوهر گرمایی (TIJ) استفاده می کنند که مورد اعتماد میلیون ها کاربر چاپگرهای اداری است. محفظه مقاوم در برابر فولاد ضد زنگ، عملکرد بصری و طراحی مناسب چاپ هد، این سیستم کدگذاری و علامت گذاری را برای کاربردهای صنعتی نامحدود مناسب کرده است.

ارتفاع چاپ هر کارتریج 12.7 میلی متر است و برای ارتفاع چاپ بزرگتر می توان سر چاپ را روی هم قرار داد. چاپگر HR با رابط کاربری اترنت یکپارچه و پشتیبانی کامل از Unicode ایده آل برای سریال سازی محصولات و ردیابی و ردیابی پروژه ها است.
هد چاپگر HR مکانیسم چاپ را در کارتریج های جوهری قابل تعویض فعال می کند.

هیچ اجزای حساسی وجود ندارد که برای کارکرد سیستم شما باید تمیز یا تنظیم شود. چاپ جوهر افشان هرگز به این سادگی نبوده است. تغییر کارتریج فقط چند ثانیه طول می کشد و وضوح چاپ تا 600 dpi است.

تفاوت تاریخ زن و جت پرینتر

با وجودیکه جت پرینتر و تاریخ زن کاربردهای مشترکی دارند، تفاوت های زیادی هم با هم دارند. امکانات دستگاه تاریخ زن از جت پرینتر بسیار کمتر است.

دستگاه تاریخ زن تنها امان چاپ روی سطوح صاف دارند ولی جت پرینتر چنین محدودیتی ندارد.

با جت پرینتر حداکثر می‌توان 3 سطر چاپ کرد درحالیکه جت پرینتر 6 سطر می‌زند.

امکان چاپ لوگو و بارکد را ندارد و تنها می‌توان تاریخ  و قیمت را با این دستگاه چاپ کرد.

اجزای اصلی جت پرینتر

چهار بخش اصلی یک دستگاه جت پرینتر شامل موارد زیر است:

  • برد الکترونیکی دستگاه یامغز دستگاه که کل عملیات چاپ را هدایت و برنامه ریزی می‌کند.
  • هد جت پرینتر که دستورات را از برد دریافت می‌کند و جوهر را روی سطح مورد نظر پرتاب می‌کند. انواع هد در دستگاه های جت پرینتر دستی
    • جت پرینترهای دستی با هد hp
    • جت پرینتر دستی با هد DOD (درشت نگار)
    • چاپگرهای دستی دارای هد Xaar JET128
    • تاریخ زن دستی دارای هد BigHead
  • قسمت سیستم جوهر که شامل مخزن جوهر، فیلتر تصفیه جوهر و شلنگ جوهر است و وظیفه هدایت جوهر را به هد جت پرینتر دارد.
  • چشم الکترونیکی یا سنسورکه در نزدیک هد جت پرینتر قرارگرفته و فقط ویژه جت پرینترهای اتوماتیک است.کار این قطعه تشخیص محصولات روی نوار نقاله است.

انواع دستگاه جت پرینتر

در این قسمت با انواع جت چاپگر آشنا خواهید شد تا براساس نیاز خود و ویژگی‌ها آنها، انتخاب مناسبی داشته باشید.

جت پرینتر دستی یا بدون سنسور

جت پرینتر دستی، نوعی چاپگر است که برای درج اطلاعاتی همچون تاریخ تولید، انقضا، قیمت، درج آرم روی محصولات مختلف همچون بطری، شیشه، سلفون و … در تیراژ پایین استفاده می‌شود.

این دستگاه، همانطور که اشاره شد، از ملزومات مهم چاپی در انواع محصولات بزرگ و کوچک است و روی سطوح مختلف تخت و ناهموار کارایی دارد. این ابزار، دارای نرم افزار بوده و می‌توان زبان و فونتش را تغییر داد.

وزن آن، بسیار سبک بوده و با استفاده از باتری لیتیومی کار می‌کنند.

از آنجا که این نوع پرینتر بدون سنسور بوده، برای استفاده؛ باید محصول را مقابل آن بگذارید تا اطلاعات روی بسته‌بندی چاپ شوند.

جت پرینتر صنعتی یا خودکار

جت پرینتر یا چاپگر صنعتی یکی دیگر از دستگاه‌های الکترونیکی چاپ هست که با آن می‌توان اطلاعاتی همچون تاریخ تولید، انقضا، انواع لوگو، قیمت و … را روی محصول به صورت خودکار ثبت کرد.

این چاپگر روی دستگاه‌های بسته‌بندی نصب شده و در کارخانه‌ها یا کارگاه‌های بزرگ که محصولات در تیراژ بالا هستند، قابل استفاده است. جت چاپگر صنعتی، مجهز به سنسور است و پس از نصب روی دستگاه بسته‌بندی، با عبور محصول از مقابلش، به صورت خودکار، اطلاعات را روی آن ثبت می‌کند.

جت پرینتر پرتابل

جت پرینتر پرتابل نوعی از جت پرینتر دستی است که قابل حمل بوده و به قول معروف”توی جیب جا می‌شود” این نوع چاپگر را در فروشگاه‌ها و محل‌هایی که اطلاعات را می‌خواهید سریع و فوری روی دستگاه چاپ کنید، استفاده می‌شود.

جت پرینتر پرتابل، قابلیت ثبت اطلاعات به صورت الکترونیک را دارد.

به طور کلی، جت پرینترها به دو دسته پرینترهای جت پرینتر خطی (Line Jet Printers) و جت پرینترهای جوهرافشان نقطه به نقطه (Drop on Demand Inkjet Printers) تقسیم می‌شوند. هر کدام از این دسته‌ها دارای ویژگی‌ها و کاربردهای خاص خود هستند.

جت پرینترها قادر به چاپ انواع اطلاعات هستند. می‌توانید با جت پرینتر موارد زیر را چاپ کنید:

  1. متن: جت پرینترها قادر به چاپ متن هستند، از جمله حروف، کلمات، جملات و پاراگراف‌ها. می‌توانید از فونت‌ها و سایزهای مختلف برای چاپ متن استفاده کنید.
  2. اعداد: می‌توانید اعداد را با جت پرینتر چاپ کنید. این شامل اعداد صحیح، اعشاری، فرازناز، تاریخ و زمان و غیره می‌شود.
  3. نمادها و علامت‌ها: جت پرینترها قادر به چاپ نمادها و علامت‌های مختلف هستند. می‌توانید علامت‌های ریاضی، نمادهای واحد، نمادهای فنی، نمادهای وضعیت و غیره را چاپ کنید.
  4. تصاویر و لوگوها: با استفاده از جت پرینترها، می‌توانید تصاویر و لوگوهای رنگی و سیاه و سفید را بر روی کاغذ چاپ کنید. این امر می‌تواند در تبلیغات، برچسب‌ها، بسته‌بندی‌ها و سایر موارد کاربردی مفید باشد.
  5. بارکدها: با جت پرینترها، می‌توانید بارکدهای مختلف را چاپ کنید. این شامل بارکدهای یک بعدی مانند بارکد EAN و UPC و بارکدهای دو بعدی مانند QR کد و Data Matrix است.
  6. کدهای QR: با استفاده از جت پرینترها، می‌توانید کدهای QR (Quick Response) را چاپ کنید. این کدها قادر به ذخیره اطلاعات متنی و لینک‌های وب، شماره تلفن، اطلاعات تماس و غیره هستند.
  7. مارکینگ: با جت پرینترها می‌توانید بر روی محصولات و بسته‌بندی‌ها مارکینگ کنید، مانند تاریخ تولید، تاریخ انقضا، شماره سریال و مشخصات دیگر.
  8. اطلاعات متغیر: با استفاده از جت پرینترها، می‌توانید اطلاعاتی که در هر عمل چاپ تغییر می‌کنند، مانند تاریخ و زمان فعلی، شماره تولید، شماره سفارش و غیره را چاپ کنید.

این تنها یک فهرست مختصر از اطلاعاتی است که می‌توان با جت پرینتر چاپ کرد، قابلیت‌های دقیق تر و محدودیت‌ها ممکن است بسته به مدل و نوع جت پرینتر متفاوت باشند.

استفاده از جت پرینترها برای چاپ اطلاعات مانند تاریخ تولید، شماره سریال، بارکد، یا تصاویر در فرآیندهای صنعتی به بهبود کیفیت و کارایی کمک می‌کند و در اتوماسیون و کنترل فرآیندهای تولید اهمیت زیادی دارد.